FitPC2-logo

FitPC 2

Baggrund

Jeg er i gang med at flytte funktioner fra en gammel PC, som jeg bruger som server til små energisparende og støjsvage maskiner.

Som intern server har jeg valgt en Fit-PC 2 fra Linuxshoppen.

Fit-PC 2 kræver en skærm, med DVI-indgang, og den eneste skærm, jeg har med den mulighed er mit TV. Derfor virkede det som en god ide, at sætte en NFS-server op og boote maskinen over netværket. Der var bare det problem. at Fit-PC 2 ikke booter fra net som standard, så under alle omstægheder er der brug for en skærm til den indledende opsætning. Derfor valgte jeg at installere fra en USB-pind. (Det være en bedre oversættelse end "USB-stik".)


Top

Hardwareopsætning

Jeg købte min Fit-PC uden harddisk, så første skridt var at putte disken i. Disken skal være en 2,5" SATA-disk. Jeg valgte en model med 7200 rpm, men CompuLabs anbefaling er, at holde sig til 5400 rpm. Harddisken er nemmest at sætte i, hvis man vender maskinen med bagsiden op mens man lader disken glide på plads. To monteringsskruer følger med.

Det er nødvendigt at have en monitor tilsluttet, i det mindste under opsætning af maskinen og ved den indledende installation af programmer. Maskinen sender et DVI-signal ud via et HDMI-stik. Der følger et HDMI/DVI-adapterkabel med, så, hvis din monitor har DVI-indgang skulle der ikke være problemer.

Jeg ville bruge mit fjernsyn som monitor under installationen, så jeg fik fat i et HDMI/HDMI-kabel.


Top

Grundlæggende linuxinstallation

Da der ikke er et CD-ROM-drev i en Fit-PC må man installere fra en USB-pind. Den løsning, jeg fandt var at bruge UNetbootin til at overføre en ISO-fil til USB-pinden. For at udnytte pladsen bedst mulig, lavede jeg to partitioner. En FAT-partition til at boote "CD'en" fra og en ext3-patition til ekstra installationsfiler. Jeg kopierede alle downloadede programpakker fra en anden computer, så hele installationen kunne klares uden netværkstilslutning.

En ting, der gav lidt udfordringer er driveren til harddisken. Installationsprogrammet fandt at harddisken var af typen PATA, men den linuxkerne, jeg installerede, fandt en SATA-disk. Det betød, at bootloaderden GRUB og filen /etc/fstab skulle rettes, så der blev refereret til /dev/sda i stedet for /dev/hda. Harddisken blev altså udstillet som en SCSI-disk. Forklaringen ligger i Fit-PC 2s chipset. Chipsettet er beregnet til PATA-diske, men maskinen oversætter til SATA inden data når disken. Installationsprogrammet fandt derfor en PATA-disk med en gammel driver. Der er en specifik driver til chipsettet i Fit-PC 2, og denne driver er ret ny. Alle nye harddiskdrivere udstiller diske som SCSI-diske uanset type, så navnet på harddisken så ud til at ændre sig.


Top

Linuxkernen

Først med version 2.6.31 af linuxkernen er der kommet understøttelse af Fit-PC 2. Specifikt løses et problem med genstart af maskinen. I version 2.6.32 kom der understøttelse af den indbyggede hardware-watchdog og Atom-CPU'en. Version 2.6.33 giver mulighed for at bruge Tiny RCU, som er beregnet til maskiner med kun en CPU-kerne. Denne mulighed aktivers med General setup -> RCU Subsystem -> UP-only small-memory-footprint RCU. I Linux 3.3 er der en driver for grafikchippen i Fit-PC 2. Driveren, Intel GMA500 KMS Framebuffer er stadig eksperimentiel. Jeg har ikke afprøvet at bruge driveren.

Den bedste opsætning af kernen afhænger naturligvis af, hvad maskinen skal bruges til, men her er nogle tips. Det er vigtigt at vælge General setup -> Prompt for development and/or incomplete code/drivers.

Der skal også være understøttelse af PCI og PCI-E. Desuden skal der vælges filsystemer.


Top

Kendte problemer

Netværksdriveren er ikke stabil. Realtek stiller en anden driver til rådighed, men den fungerer ikke med nyere udgaver af Linux-kernen. Min løsning er, at bruge den indbyggede watchdog til at genstarte maskinen, når netkortet gør knuder.

For at få reboot til at virke med ældre udgaver af linux, kan man muligvis bruge denne patch.

Der er ingen driver med tilgængelig kildekode, som kan udnytte mulighederne for HD-video i Fit-PC 2.


Top

Kilder


Tilbage til toppen af siden.
Tilbage til hovedsiden.