NUC-logo

Intel NUC

Baggrund

I juli 2013 brød en af mine computere sammen, og erstatningen endte med at blive en Intel NUC (Next Unit of Computing). Nærmere bestemt en model DC3217IYE. Maskinen har et meget kompakt design, hvor den traditionelle harddisk er erstattet med en mSATA-disk, som er et lille indstikskort, der er forbundet direkte til PCIe-bussen. Eksterne forbindelser er USB, HDMI og 1 Gbit ethernet.


Top

Hardwareopsætning

Jeg købte min NUC i "samlesæt", så første skridt var at putte RAM og mSATA-SSD i. Bemærk, at der skal bruges samme kompakte type DDR3-RAM, som bruges i bærbare computere. Man kan også montere et WiFi-indstikskort.

Det er nødvendigt at have en monitor tilsluttet, i det mindste mens BIOS indstilles og operativsystemet installeres.

En ny NUC

Kort før garantiens udløb, brændte min NUC sammen. Jeg frygtede, at det var SSD-en, der var kaput, men så slemt var det ikke. Det var 'kun' gået ud over bundkortet. Jeg fik en ny at præcis samme type. Det vil sige en model uden tilstrækkelig køling. Da den gik i stykker under lignende omstændigheder efter kort tid, besluttede jeg mig for at købe en ny model.

Den nye NUC er en model D54250WYK. Den er hurtigere og har bedre køling. Uheldigvis er den ikke kompatibel med den tidligere model når det handler om hardware. Der skal bruges 1,35V SO RAM og ikke den slags 1,5V RAM som den tidligere model kunne bruge. Der er også kun et skærmstik til mini-HDMI, jeg måtte derfor købe et skærmkabel med sådan et stik. Det skulle have været en opgradering, men endte med en helt ny computer bortset fra harddisken. Der er ikke ændringer, som kæver nye drivere.


Top

BIOS

Maskinen har mulighed for UEFI-boot, med den er som standard sat op til at efterligne den traditionelle BIOS, hvilket virker fint med den forholdsvis lille SSD, der bootes fra.

I de advancerede indstillinger kan man vælge, hvor meget den inbyggede blæser skal køle. Standardinstillingen er, at manskinen skal være stille, men gør, at SSD-en bliver for varm. Når det sker, lukkes både for læsning og skrivning, og det giver typisk fejl i filsystemet. Det bevirker også, at PC-en ikke reagerer på ret meget når disken ikke kan læses mere. Jeg prøvede at løse problemet med instilling "Cool", med det var ikke nok i sommervarmen, så jeg har brugt instillingen "Custom" skrue mere op for blæseren.


Top

Grundlæggende linuxinstallation

Da der ikke er et CD-ROM-drev i en NUC må man installere fra en USB-pind. Det virkede ikke at bruge UNetbootin til at overføre en ISO-fil af min foretrukne linuxdistribution til USB-pinden. I stedet brugte jeg SystemRescueCd, som har sit eget script til at overføre systemet til en USB-nøgle. SystemRescueCd beslaglægger hele USB-enheden, så jeg måtte bruge en ekstern harddisk til ekstra filer, jeg havde brug for under installationen.


Top

Linuxkernen

Ops%aelig;tningen af linux-kernen gav ikke de store problemer. Der er kun Intel-hardware i en NUC, så det var blot at vælge Intel i de forskellige hardwarekategorier.

Den bedste opsætning af kernen afhænger naturligvis af, hvad maskinen skal bruges til, men her er nogle tips.

Der skal også være understøttelse af PCI og PCI-E. Desuden skal der vælges filsystemer.


Top

Kendte problemer

Som nævnt i afsnittet om BIOS, kan den mSATA-baserede SSD nemt få det for varmt. Problemet kan muligvis løses med en BIOS-opdatering. Der er generelt for dårlig køling i model DC3217IYE model 101 som jeg havde. I senere modeller er der tilføjet en klods, der leder varme fra harddisken til kabinettet.

Den nye NUC kunne heller ikke klare presset i lænden og er kaput.


Top

Kilder


Tilbage til toppen af siden.
Tilbage til hovedsiden.